Team Rokan lauma

Meillä on kohta kokonainen vuosi syötetty raakaruokaa koirille. Yhden koiran kohdalla palasimme kuitenkin nappularuokintaan, sillä raakaruokinta ei sopinut sille.

Tässä vaiheessa kuvioon astui Carnin Koiran ja Kissan Ravitsemusneuvonta.

Meille tehtiin ravintotaulukko, jossa jokaiselle koirallemme laskettiin yksilölliset ruoka-ainemäärät vallitsevien ravintoainesuositusten mukaan. Tämän lisäksi saimme lauman päivittäissuunnitelman, jota seuraamalla minun on helppo ottaa juuri oikea määrä ruokaa sulamaan.

Uuden ruokintaohjelman aloitettuamme meidän ei enää tarvitse ostella ylimääräisiä lisäravinteita, koska suurin osa niistä saadaan jo itse ruokinnan myötä.

Koirat ja isäntäväki kiittävät hyvästä palvelusta ja arjen helpottamisesta.

Lisätietoja Team Rokasta: http://www.teamrokka.com/

 

 

 

 

 

Bordercollie Luckyn tarina

Lucky harrastaa ja kilpailee agilityn maksiluokassa sekä harrastaa vesipelastusta ja rallytokoa. Keväällä 2018 Luckylle kuitenkin sattui agilitykisoissa tapaturma, jonka seurauksena oikean etutassun sidekudos ja jänne vaurioituivat ja Lucky joutui useamman kuukauden sairaslomalle. Tämän lisäksi Luckylla oli hieman liikaa painoa agilitykoiran ihanteelliseen kuntoluokkaan nähden. Sairasloma päätettiin hyödyntää ja tehdä maltillinen painonpudotus lepokaudella, jotta rajoitettu energiansaanti ei häiritsisi treenaamista sairasloman jälkeen. Paino oli uuden ruokavalion aloitushetkellä 20,5 kg. Luckylla oli ongelmia myös palautumisen kanssa ja tähän toivottiin parannusta. Lucky oli aloittanut jo painonpudotuksen tammikuussa 2018 ja osittain tässä onnistuttiinkin, kuitenkin oikean ruokavalion löytäminen ilman ammattiapua oli haastavaa ja paino sahasi edestakaisin, lähtöpaino oli 21,9 kg.

Lucky syö pääasiassa luutonta raakaruokaa. Ruokavaliosta suunniteltiin mahdollisimman vähärasvainen, jotta itse ruokamäärä ei laskisi energiansaannin rajoittamisen takia liian pieneksi ja ettei se vaikuttaisi proteiinien ja muiden ravintoaineiden saantiin, eikä siten köyhdyttäisi lihaksistoa liikaa. Myös urheilusuoritusta tukevat palautus- ja nesteytystuotteet jätettiin tauolle painonpudotuksen ajaksi. Ruokavalioon lisättiin kuitua tukemaan painonpudotusta. Päivittäinen ruokamäärä oli lepokaudella 360 grammaa. Suunnitellulla ruokavaliolla paino lähti mukavasti laskuun ja tavoite paino saavutettiin vajaan kuukauden kuluessa.

Lucky sai aikaisemmin raakaruuan lisäksi kalsiumia sekä vitamiini- ja kivennäisvalmistetta. Kyseisiä valmisteita verrattiin ruokavalion pohjaan ja Luckyn tarpeisiin ja ravintoaineiden saanti ei ollut täysin kohdillaan. Erityisesti kalsiumista oli runsaasti puutetta, sillä käytetty valmiste oli todella mieto ja annostus ei ollut oikea. Lisäravinteet tarkistettiin uutta ruokavaliota varten ja kalsiumvalmiste vaihdettiin vahvempaan versioon. Vitamiini- ja kivennäisvalmiste jätettiin pois ja sen tilalle otettiin paremmin tarpeita vastaavia lisäravinteita. Palautumista tukemaan otettiin käyttöön mm. magnesium ja e-vitamiini, joista oli myös puutetta aikaisemmassa ruokavaliossa.

Sairasloman ja kuntoutuksen jälkeen siirryttiin treenikauden ruokavalioon. Vähärasvaiset lihat vaihdettiin takaisin tuhdimpiin versioihin ja päivittäinen ruokamäärä nostettiin 400 grammaan päivässä. Uuden ruokavalion ansiosta Lucky on nyt paljon ketterämpi ja nopeampi treeneissä. Lucky painaa tällä hetkellä 18,4 kg. Lisäksi se palautuu suorituksista huomattavasti paremmin. Luckyn omistaja kuvailee muutosta seuraavalla tavalla: ”Lihakset palautuvat nopeammin, ei mene jumiin, ei peitsaa, jaksaa jäähdyttely lenkit paremmin, jaksaa tehdä pidempää treeniä väsymättä, on kentällä ketterämpi ja tullut nopeutta lisää ”. Lucky käy säännöllisesti fysioterapiassa ja on oikein ollut hyvässä kunnossa viimeisillä kerroilla. Painon pudotuksesta ja uudesta tasapainoisesta treeniruokavaliosta oli siis merkittävä hyöty Luckyn suorituskyvylle.

 

Opaskoira Nemi

Minulla on 9-vuotias opaskoirakoulun siitoskoirana toiminut labradorinarttu, joka syö pääasiassa kuivamuonaa. Teetin ruokinta-analyysin, koska mietin, saako koirani ruoastaan kaiken tarvitsemansa ja oikeassa suhteessa, kuten muonasäkin ohjeistuksessa kerrotaan.

Saamani laskelmat olivat hyvin selkeät ja kertoivat, mitä koirani nykyisestä ruoastaan saa ja miten se tulisi korjata paremmaksi. Minusta oli hyvä, kun sain tarkat tiedot tuotteista ja määristä, joilla voisin ruokaa vielä parantaa. Suosittelen teettämään laskelmat, jotka ohjaavat oikeaan ruokavalioon. Saan myös säästöä, kun nyt ei enää tarvitse arvailla, mitä annan, enkä toisaalta anna mitään turhaa.

 

Diesel kissa

Diesel (3v) söi ennen raakaruokaa ja satunnaisesti kuivanappuloita. Kuivanappulat aiheuttivat Dieselille sakan muodostumista virtsarakkoon, joten Diesel siirtyi pelkästään raakaruokaan. Dieselin syömän raakaruuan sisältämä luu aiheutti Dieselillä ulosteen pakkautumisen paksusuoleen, jonka takia Diesel joutui suolihuuhteluun. Koska kyseistä raakaruokaa emme uskaltaneet enää Dieselille syöttää kokeilin eläinkapan eri märkäruokia, joita Diesel ei suostunut syömään.

Käännyimme Emmin puoleen, jotta pystyisimme turvallisesti palamaan raakaruokintaan ja takaamaan, että Diesel saa ravinnosta kaiken tarvitsemansa. Uusi ruokavalio suunniteltiin varmuuden vuoksi niin, että luumateriaali korvattiin kalsiumvalmisteella. Myös painonhallinta oli yksi syy, miksi kysyimme Emmiltä apua, koska leikatuille urokissoille tulee helposti ylipainoa, mikäli ei pidä oikeasta annoskoosta kiinni. Emmi teki Dieselin tarpeita vastaavan ruokailu suunnitelman, jota herra syö mielellään.