Eliminaatiodieetti
syyskuu 26, 2018

 

Eliminaatiodieetillä tarkoitetaan ruokavaliota, josta on karsittu pois kaikki ylimääräinen. Eliminaatiodieettiä käytetään yleensä apuna, kun yritetään selvittää mille raaka-aineelle lemmikki on mahdollisesti allerginen. Allergiaoireet esiintyvät yleisimmin iho-oireina kuten kutinana, rapsutteluna, suupielien hankaamisena, tassujen nuolemisena ja järsimisenä, korvien raapimisena, pudistelemisena ja töhnimisenä, silmien vuotona ja punertamisena tai vatsan oireiluna, kuten löysinä ulosteina. Joskus allergiaoireisiin saattaa liittyä myös erilaiset hiivat muun muassa korvissa ja tassujen välissä tai jopa toistuvat korvatulehdukset.

Eliminaatiodieetti kannattaa aloittaa sellaisilla raaka-aineilla, joita lemmikki ei ole ennen ruokavaliossaan saanut. Karsittua ruokavaliota noudatetaan, kunnes allergiaoireet lakkaavat. Tähän menee aikaa yleensä viikosta muutamiin kuukausiin. Eliminaatiodieettiä noudatetaan vähintään kahdeksan viikkoa. Jos oireet eivät lakkaa tai pahenevat eliminaatiodieetin aikana, niin vaihdetaan ruokavalion pohjaa. Joskus sopivan raaka-ainepohjan etsimisessä saattaa kulua aikaa, eivätkä oireet meinaa millään loppua. Pahimmillaan allergiaoireiden aiheuttajaa voidaan joutua etsimään vuosia tai sitä ei koskaan löydetä. Joskus oireet saattavat johtua ruoka-aineallergian sijaan jostain muusta sairaudesta, kuten atopiasta.

Eliminaatiodieetin toteuttamiseen on monta erilaista tapaa ja tässä esittelen muutaman yleisimmän.

Eliminaatiodieetti yhdellä proteiininlähteellä

Yhden proteiininlähteen sisältävässä eliminaatiodieetissä valitaan yksi eläinperäinen proteiinin lähde eli jonkun eläimen liha tai kala. Liha tai kala voidaan tarjoilla lemmikille joko raakana tai kypsennettynä. Dieetin aikana ei anneta mitään muuta, kuin valittua eläinlajia. Jos annetaan herkkuja tai puruluita, niin niiden tulee olla 100 % valmistettu juuri kyseisestä eläinlajista. Samasta eläimestä voidaan antaa kuitenkin sisäelimiä ja luita lihan lisäksi. Yleensä myös kaikki lisäravinteet ja öljyt jätetään tauolle (myös lisäravinteet saattavat sisältää allergisoivia aineita). Tämä kyseinen eliminaatiodieetti on kaikkein varmin tapa karsia mahdollinen allergian aiheuttajaa pois ruokavaliosta. Perusterve aikuinen lemmikki kestää eliminaatiodieettiä muutaman kuukauden, mutta sitä ei suositella pennuille, tiineille- tai imettäville eläimille. Yleisimpiä proteiininlähteitä eliminaatiodieetin ajaksi ovat muun muassa kalkkuna, hevonen ja riista.

Eliminaatiodieetti yhdellä proteiininlähteellä ja yhdellä hiilihydraattien lähteellä

Tässä vaihtoehdossa eliminaatiodieetti koostetaan, kuten edellisessä, mutta valitun lihan lisäksi valitaan myös yksi hiilihydraatin lähde. Hiilihydraatin lähde valitaan niin, ettei lemmikki olisi sitä aikaisemmin saanut. Hiilihydraattien lähteitä ovat mm. vehnä, kaura, ohra, maissi, riisi, peruna, bataatti, hirssi, tattari ja kasvikset. Hiilihydraattien lähteet tulee aina kypsentää huolella, (poikkeuksena kasvissose, jota voi antaa pienissä määrin myös raakana). Tämä dieettivaihtoehto on yleisesti käytetty koirille, mutta harvemmin kissoille.

Eliminaatiodieetti kuivaruualla

Eliminaatiodieettiä varten on myös suunniteltu erilaisia hypoallergisia kuivaruokia. Osassa ruuista sisällysluettelo on jätetty tarkoituksella mahdollisimman lyhyeksi ja karsituksi, jotta mahdollisia allergianaiheuttajia olisi vähemmän. Osa hypoallergisista kuivamuonista on taas käsitelty niin, ettei niiden pitäisi aiheuttaa allergisia reaktioita. Raaka-aineiden sisältämät proteiinit saavat aikaan allergisen reaktion päädyttyään elimistöön. Proteiinikoostumusta saadaan muokattua prosessoinnilla.

Eliminaatiodieetin jälkeen

Kun allergiaoireet ovat kokonaan lakanneet, niin voidaan ottaa uusia raaka-aineita mukaan ruokavalioon ja näin testata, palaavatko mahdolliset oireet niillä takaisin. Uusia raaka-aineita voidaan kokeilla eliminaatiodieetin raaka-aineiden lisänä tai yksinään. Lisätään yksi raaka-aine kerrallaan ja seurataan tilannetta vähintään viikon ajan. Jos oireet palaavat, niin jätetään kyseinen raaka-aine kokonaan pois ruokavaliosta. Se saattaa siis olla allergian aiheuttaja. Kärsivällisyys uusien raaka-aineiden kokeilussa kannattaa. Joskus allergiaoireiden ilmaantumisessa saattaa kulua pitkään ja jos useita eri raaka-aineita on jo ehditty kokeilla ennen oireiden ilmaantumista, niin ollaan taas lähtötilanteessa.

Eliminaatiodieettiä ei ole tarkoitus noudattaa koko loppuelämää, vaan sitä käytetään vain väliaikaisena apuna. Monipuolinen ruokavalioon terveyden perusta. Eliminaatiodieetin aloituksen tarpeesta kannattaa keskustella aina lemmikkien ravitsemusneuvojan tai eläinlääkärin kanssa.