kissoille ja koirille myrkylliset jouluherkut
joulukuu 17, 2018

Jouluna on aikaa herkutella yhdessä. On kuitenkin hyvä muistaa, etteivät kaikki ihmisten jouluherkut sovi lemmikeille. Osa jouluherkuista on kissoille ja koirille jopa myrkyllisiä.

Vältä ainakin näitä lemmikeille myrkyllisiä tai haitallisia jouluherkkuja:

suklaan sisältämät teobromiini ja kofeiini ovat myrkyllisiä koirille sekä kissoille. Vaarallinen annostus riippuu lemmikin koosta ja suklaan tummuudesta. Tumma suklaa on vaarallisempaa kuin maitosuklaa.

rusinat ja viinirypäleet ovat myrkyllisiä koirille sekä kissoille ja voivat aiheuttaa äkillistä munuaisten vajaatoimintaa. Vaarallista annostusta ei tarkkaan tunneta. 

pähkinät eivät sula kunnolla koiran tai kissan ruuansulatuselimistössä ja niiden sisältämä suola on haitaksi. Pähkinöistä vaarallisimpia ovat Macadamia-pähkinät. Esimerkiksi monet keksit ja leivonnaiset saattavat huomaamatta sisältää pähkinöitä.

taikinan sisältämä hiiva turpoaa lemmikin elimistössä muodostaen alkoholia, joka on myrkyllistä. Lisäksi turpoaminen aiheuttaa epämiellyttävän tunteen. Kun jätät taikinan kohoamaan varmista, ettei lemmikkisi pääse siihen salaa käsiksi.

alkoholi Etanoli on myrkyllistä lemmikeille. 

suolainen kinkku liika suola on haitallista ja liika rasva voi aiheuttaa rasvaripulin. Myös kinkun luu ja sen verkko voivat saada lemmikille aikaan suolitukoksen.

sipuli ja valkosipuli voivat suurissa määrin syötynä aiheuttaa lemmikille anemiaa.

Huomioithan myös, että suurin osa joulukasveista on lemmikeille myrkyllisiä! Myrkyllisiä ovat mm. joulutähti, hyasintti, amarylis, jouluruusu, misteli sekä moni muu.

Jos lemmikkisi kuitenkin pääsee käsiksi kyseisiin herkkuihin, niin ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Vaaralliset annostukset riippuvat lemmikin koosta ja syödystä aineesta. Liian rasvainen ruoka aiheuttaa myös herkästi ripulia lemmikeille. Useat jouluruuat sisältävät maitoa, jolloin on hyvä muistaa, etteivät koirat ja kissat kykene pilkkomaan laktoosia.

Mitä jouluherkkuja lemmikeille sitten saa antaa?

Parasta olisi ruokkia lemmikki joulunpyhinä samalla ruualla, mihin se on muutenkin tottunut. Näin joulua voidaan viettää rauhassa ilman äkillisiä eläinlääkärireissuja tai mattojen pesua. Toki herkkuja voi antaa pienissä määrin, mutta liika on aina liikaa. Ahneimmat nelijalkaiset eivät vain aina osaa lopettaa herkuttelua ajoissa ja seurauksena voi olla huonoa oloa ja ripulia. Varminta on ostaa lemmikille omat jouluherkut eläintarvikeliikkeestä.

Ohje lemmikkien omiin piparkakkuihin täällä!