Sopivan kuivamuonan valinta koiralle
kesäkuu 21, 2018

 

Erilaisia kuivaruokia ovat marketit ja eläintarvikeliikkeet pullollaan. Miten valita paras kuivamuona omalle lemmikille?

Kuivaruuan valitseminen aloitetaan miettimällä koiran tämänhetkisiä tarpeita. Onko kyseessä perusterve aikuinen koira vai kenties kasvava pentu tai jo iäkkäämpi seniorikoira. Myös koiran aktiivisuustasolla ja rodulla on vaikutusta oikean ruuan valintaan.

Kun käyttötarkoitus on selvillä, voidaan alkaa vertailla tuotteita eri valmistajien välillä. Hinta ei aina kerro kaikkea. Lemmikin ruokinnassa ei kannata kuitenkaan liikaa pihistellä. Oikeanlainen ravitsemus on terveyden perusta.

Pelkkä kuivaruokapussin etupuolen vilkaisu valintaa tehdessä ei riitä. Taidokkaalla pakkaussuunnittelulla ja mainoslauseilla voidaan saada sisällöltään huonompikin tuote äkkiseltään näyttämään hyvältä. Aina kannattaa lukea vähintään ainesosaluettelo sekä ravintosisältö, jotka löytyvät usein pussin takaa pienemmällä fontilla.

Ainesosaluettelossa on hyvä kiinnittää huomiota tuotteen lihapitoisuuteen. Vaikka koira onkin sopeutunut hyödyntämään myös kasviperäistä ravintoa, niin sen pääasiallinen ravinnonlähde tulee olla liha. Tuotteessa on voitu käyttää esim. tuoretta lihaa, kuivattua lihaa, lihajauhoa tai eläinperäisiä sivutuotteita. Lemmikkien ruuissa ei käytetä ruhon parhaimpia osia, kuten fileitä. Mitä tuote sitten loppujen lopuksi oikeasti sisältää voi olla kuluttajalle vaikea selvittää. Eläinperäisten sivutuotteiden hyödyntäminen lemmikkien ruokinnassa on erittäin ekologista. Esimerkiksi sisäelimet ovat arvokkaita ja ravintorikkaita sivutuotteita, kun taas höyhenet ja karvat eivät.

Valitaan kuivaruoka, joka sisältää koirallesi sopivia raaka-aineita. Ainesosaluettelossa käytetyt raaka-aineet listataan suuruus järjestyksessä. Se mitä on käytetty eniten, tulee ensimmäisenä. Ainesosien järjestystä voidaan myös muokata jakamalla yksi raaka-aine useampaan eri aineeseen, jolloin saadaan arvokkaampien raaka-aineiden määrä näyttämään suuremmalta ja listan kärkeen. Kaikki kuivamuonat sisältävät niiden valmistusprosessin (ekstruusio) takia hiilihydraatin lähteitä, eli viljaa tai jotain muuta kasvisperäistä, kuten maissia, riisiä, perunaa, bataattia tms. Eri hiilihydraatinlähteiden sopivuutta koiralle voidaan selvittää kokeilemalla. Jotkut hiilihydraatinlähteistä lisäävät ulosteen määrää enemmän kuin toiset.

Ainesosaluettelon lisäksi kiinnitetään huomiota ravintosisältöön. Ravintosisällössä oleellisimmat arvot ovat ruuan energiamäärä, proteiinipitoisuus sekä rasvapitoisuus. Valitaan tuote, joka sopii ravintoarvoiltaan oman lemmikin tarpeisiin. Ylipainoiselle koiralle valitaan vähärasvaisempi tuote ja urheilukoiralle vastaavasti tuhdimpi ruoka.

Tuotteita voidaan vertailla myös kivennäis- ja vitamiinipitoisuuksien osalta. Eri tuotteiden välillä on jonkin verran eroja näissä. Pentujen, urheilukoirien ja tiineiden narttujen tarpeet eroavat aikuisen koiran ylläpitotason tarpeista.

Osalle kuluttajista ruuan ja siinä käytettyjen ainesosien alkuperällä on väliä. Onko tuote valmistettu Kiinassa, USA:ssa, Euroopassa, EU:n sisällä, Pohjoismaissa tai kenties jopa Suomessa. Eri maiden lainsäädännöt liittyen lemmikkiruokien valmistukseen vaihtelevat. Euroopan Unionin sisällä noudatetaan samaa lainsäädäntöä. Suomessa lemmikkiruokien valmistusta sekä maahantuotujen ruokien laatua valvoo Elintarviketurvallisuusvirasto EVIRA. Joskus kuivaruokien alkuperämaata on vaikea selvittää. Valmistusmaa saattaa löytyä, mutta se ei silti kerro vielä raaka-aineiden alkuperää.

Lopuksi voidaan tehdä vielä hienosäätöä erilaisten lisäarvoa tuovien ainesosien (esim. nivelaineet) välillä. Ensin katsotaan kuitenkin tärkeimmät perusteet kuntoon eikä hifistellä.

Kuivamuonien vertailussa on huomioitava, että koirat ovat yksilöitä ja se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi juuri sinun koirallesi. Tuotteiden sopivuus selviää parhaiten kokeilemalla ja vertailemalla.